CURSUS

ESP® PREVENTIE/THERAPEUT – CURSUS KNIEREVALIDATIE

Een cursus van de opleiding ESP® preventie en revalidatie therapeut – Training

INTRODUCTIE

In het ADL komen regelmatig knie blessures voor. In deze cursus krijgt u inzicht in de verschillende vormen van knie blessures (instabiliteit, meniscus, VKB laesies, osteochondrale laesies, etc.) en een richtlijn voor actieve revalidatie.
Momenteel wordt slechts elke tweede ACL ruptuur operatief behandeld. De conservatieve en postoperatieve revalidatie stelt hoge eisen aan het hele revalidatieteam. Hoe werkt het wondgenezingsproces, hoe en wat kan ik doen tijdens de revalidatie? Vragen die steeds weer opnieuw opkomen. In deze cursus krijgt u de antwoorden op deze vragen.

SKILLS

De deelnemer kan vakkundig diagnosticeren en revalideren door het toepassen van de nieuw geleerde diagnostische testen en vormen van revalidatie aan patiënten.  Het toepassen van beweging therapeutische interventies bij de verschillende vormen van letsels (instabiliteit, meniscus, VKB, kraakbeen) in de knie.
In gesprek met collega’s en andere medische disciplines kan op professioneel niveau worden gecommuniceerd.
Na deze cursus kan de deelnemer de patiënten en klanten zijn bekwame en professionele ondersteuning geven en advies geven aan patiënten met knie blessures in de diagnostische, therapeutische en preventieve zin.

DOELSTELLINGEN

Medisch onderwijsgebied:

De deelnemer kent de specifieke fysiologie en functies van het bindweefsel bij kapsel, ligamenten, meniscus en kraakbeen. Ook bekend is de anatomie en biomechanica van de knie, en de klinische relevantie daarvan voor diagnose en behandeling.

Fysiotherapeutisch onderwijsgebied

De deelnemer kent de meest voorkomende knieblessures, evenals de verschillende fysiotherapeutische testen voor de verschillende letsels. De richtlijnen voor actieve revalidatie bij patiënten met knie problemen zijn bekend en kunnen klinisch worden toegepast. De belangrijkste oefeningen van de onderste extremiteit zijn bekend en kunnen worden toegepast.

Controle van de leerdoelen

Met behulp van peer feedback en de feedback van de docent tijdens de cursus. Controle van de leerdoelen door het uitvoeren en bespreken van  casuïstiek. Tijdens de cursus worden regelmatig de leerdoelen getoetst door middel van een korte zelfreflectie.

INHOUD

  • Specifieke fysiologie van het bindweefsel
  • Anatomie en biomechanica van de knie
  • verschillende pathologieën / letsels
  • Fysiotherapie testen (praktische uitvoering)
  • Richtlijnen voor actieve revalidatie
  • Relevante oefeningen van de onderste extremiteit (praktische uitvoering)
  • Casestudy

METHODEN EN WERKAFSPRAKEN

De cursus bestaat uit 3,5 uur per dag theorie in de vorm van frontaal en interactief onderwijs, gevolgd door 3,5 uur praktische toepassingen in kleine groepen.
De theorie bereidt de basis voor praktische implementatie.
In de praktijk worden verschillende vaardigheden en revalidatie methoden beoefend.  De student krijgt verschillende opdrachten om het inzicht hierin te verdiepen.

DUUR VAN DE CURSUS

De cursus duurt 2 dagen. Verwacht wordt dat de deelnemer  vier uur besteedt aan zelfstudie ter voorbereiding.

Totale leertijd: 14 contacturen en 4 zelfstudie uren

Maximale groepsgrootte

24 deelnemers met een leraar

INFORMATIE OVER DE DOCENT

Marcel Enzler: is sportfysiotherapeut, plaatsvervangend hoofd van de fysiotherapie en teamleider schouder in Unispital Zurich Balgrist.

Arjen van Dujin: MAS in de sport fysiotherapie, doceert voor ESP en als docent aan de ZHAW in Winterthur en voor verschillende opdrachtgevers in binnen- en buitenland. In zijn eigen praktijk, begeleidt hij topsporters.

CURSUS EISEN

Fysiotherapeut / arts / arts / leraar lichamelijke opvoeding / sport en bewegen wetenschappers
De cursus bouwt voort op het curriculum van scholen voor fysiotherapie. Verwacht wordt derhalve dat de kennis en vaardigheden worden beheerst op basis van de anatomie, fysiologie van de knie. Ook sportwetenschappelijke basis vaardigheden op het gebied van mobiliteit, coördinatie en kracht worden bekend verondersteld.

VOORBEREIDING

Gelieve sportkleding voor binnen en buiten.

LEIDING

Marcel Enzler
Arjen van Duijn